Африка: президента Чаду вбили під час сутичок з повстанцями

Президент Чаду Ідріс Дебі загинув під час сутичок з повстанцями на півночі країни. Про це повідомили в місцевих збройних силах. У понеділок були оприлюднені попередні результати виборів, з яких слідувало, що Дебі залишиться на посаді президента на черговий — шостий — термін. Голоси за нього віддали понад 80% виборців.

Уряд і парламент країни наразі розпустили. Упродовж наступних 18 місяців країною керуватимуть військові.

«Останній подих він зробив, захищаючи суверенну державу на полі бою», — сказав генерал армії в заяві, яку зачитав на державному телебаченні.

На вихідних Дебі відправився на передову, щоб відвідати військових, які протистоять повстанцям поблизу кордону з Лівією.

Військову раду, яка керуватиме країною наступні 18 місяців, очолюватиме син покійного президента — 37-річний Махамат Ідріс Дебі.

Повстанці атакували один із прикордонних постів у день голосування у Чаді. Зіткнення з армією розпочалися в суботу. Генерал збройних сил повідомляв, що 300 бойовиків вбили, 150 взяли в полон. Водночас, за його словами, загинули й п’ятеро солдат урядових військ, 36 отримали поранення. Перевірити ці цифри важко.

Ідріс Дебі був союзником Франції та інших західних держав у боротьбі з джихадистами в регіоні Сахель. Під час виборів він будував свою програму на ідеях збереження миру та безпеки в регіоні. Проте в країні зростало невдоволення тим, як його уряд керує економікою, зокрема розпоряджається нафтовими ресурсами країни.

Що кажуть експерти

«Все 31-річне правління Ідріса Дебі складалося з нескінченої серії внутрішньодержавних заколотів, трьох спроб державного перевороту, повстань регіональних еліт, вторгнень найманців, proxy-війн в Судані та Лівії, протидії терористичним вилазкам Боко Харам», — пише про загиблого президента у Facebook співзасновник Центру досліджень Африки, викладач ІМВ КНУ ім. Шевченка Олександр Мішин.

На його думку, Ідріс Дебі належить до «канонічних африканських автократів» і піддався заслуженій критиці правозахисників.

Водночас президенту вдалося створити відносно боєздатну армію та впливати на процеси у сусідніх країнах. «Чад за правління Дебі нагадував фортецю, що одночасно обороняється та атакує», — зазначив Мішин.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.