Схеми ДП «Конярство України» знищують елітний вітчизняний генофонд коней

Кінні заводи України – одні зі старіших сільськогосподарських підприємств в державі взагалі. Вони представляють цінність в тому, що є хранителями генофонду вітчизняних порід коней, а також цінних імпортних порід вітчизняної селекції. В останні роки через штучну кризу в галузі суттєвих досягнення складно було зробити.

Але наші коні продовжували виїздити за кордон, де демонстрували високі результати в призовому спорті, в скачках та бігах. Німці та американці охоче купляють наших коней, які потім виступають на змаганнях в цих країнах на різних рівнях.

Особливість кінних заводів ще в тому, що вони знаходяться на територіях селищ, тим самим надаючи можливість створення робочих місць для їх мешканців. Таке поєднання дає можливість розбудувати на базі конезаводів структуру агротуризму.

Кінні заводи — це вже сформовані історично-культурні центри з власними музеями, де зберігається багато експонатів, які свідчать про досягнення кінних заводів України. Інша важлива функція конезаводів – підготовка вузькопрофільних спеціалістів, яких не готує жодний вуз України. Тільки тут вони можуть набути досвіду та отримати практику.

«До сьогоднішнього стану в кінній галузі привело то, що державне – це значить, не належить нікому. Незрозуміло, хто засіває поля конезаводів, незрозуміло, хто збирає та продає врожай так, що працівники залишаються без зарплат, а коні – без кормів. Через особисте збагачення окремих осіб, все, що функционировало благополучно ще 20 років тому, руйнується», — сказала співробітник Національної Академії аграрних наук України.

Наразі Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, як Уповноважений орган управління, якому підзвітне ДП «Конярство України» взагалі відсторонилося від ситуації, яка склалася на сьогодні на філіях ДП — кінних заводах.

Міністерство відсторонилося від призначення керівництва ДП «Конярство України», воно вже декілька років не оголошує офіційний конкурс за заміщення вакантної посади керівника ДП «Конярство України». Внаслідок чого призначаються некваліфіковані тимчасові виконуючі обов’язки директора за квотою окремих зацікавлених осіб, які прагнуть збагатитися за рахунок врожаю кінних заводів.

Прикладом являється останнє призначення в.о. директора ДП «Конярство України» Веретюка Є.О. за підписом Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Петрашка І. Р. 15 липня 2020 року.

Веретюк не має ніякого відношення до сільського господарства та до тваринної галузі взагалі. На управління підприємством, яке наразі перебуває у стані банкрутства і потребує фахового керівника, він прийшов з посади директора трубопрокатного заводу «Металіст» в окупованому Донецьку.

Радником Веретюка є Олександр Маліновський, який займає посаду реєстратора англійської чистокровної породи коней Асоціації «Жокей-клубу «Україна». Директором Асоціації є Константин Згара, який обслуговував коней в стайнях біглого президента України Віктора Януковича і отримав прізвисько «конюх Януковича». Вважається, що Веретюк є креатурою Згари, якій на комерційній основі займається конярством.

Рятувати галузь Веретюк почав з того, що буквально через декілька тижнів на посаді в.о.директора підписав ряд документів на звільнення директорів філій. Також — переглядати всі договори, які були укладені на обробіток земель філій, де вже дозрів вражай зернових культур. І саме цей врожай в підсумку не дістався конезаводам.

15 вересня 2020 року ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва було задоволено клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України Кондаурова Олександра Сергійовича про накладення арешту у досудовому розслідуванні, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020000000001014 від 04.06.2020, за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 191 КК України.

Накладено арешт у кримінальному провадженні № 42020000000001014 на земельні ділянки, що перебувають у постійному користуванні, володінні ДП «Конярство України» (код 37404165), відокремлених підрозділах — філій, на яких знаходиться урожай сільськогосподарських культур 2020 року, що належить ДП «Конярство України».

17.09.2020 копію вищезазначеного рішення суду було надано представникам ДП «Конярства України», а 18.09.2020 – представникам відокремлених філій ДП «Конярство України», про що нам стало відомо з листа Офісу Генерального прокурора від 18.09.2020 року за вихідним №31/21243840-70 до філії «Запоріжський кінний завод №86». Але вже через кілька днів почалося збирання арештованого врожаю. Згідно з відео, яке зняли працівники коне заводів, збір врожаю проходив в присутності головного агронома ДП «Конярство України» Сергія В’ячеславовича Мільтаха.

Ця ж людина була помічена при спробі вивезти зібраний, але все ще арештований врожай із сховища «Новоалександрівського кінного заводу №64».

Філії не можуть обробляти свою землю, тому що після 2010 року, коли самостійні кінні заводи були об’єднані в ДП «Конярство Україна» та набули статусу безправних філій, не здійснювалося вкладання коштів в сільськогосподарську техніку, яка була морально зношена і потребувала ремонту. Тому майже всі конезаводи не мають змоги самостійно займатися обробітком землі із-за відсутності техніки і вимушені шукати партнерів в цій справі.

В 2019 році на врожай 2020 року були заключні договори ДП «Конярство України» та ТОВ «Агрогрупа «Деметра» з купівлі продукції (врожаю) у кінних заводів, а саме: у «Лозівського кінного заводу № 124», «Дніпропетровського кінного заводу №65», «Запорізького кінного заводу №86», «Дібрівського кінного заводу №62», «Онуфрійвського кінного заводу № 175», «Олександрійського кінного заводу №174».

В Луганській області в 2019 році на врожай 2020 року ДП «Конярство України» уклало договір з ТОВ «Діброва» та фермерським господарством «Криничне» по договорам на надання послуг по посіву і договорам купівлі-продажу незакінченого виробництва з «Деркульського кінного заводу № 63», «Новоолександрівського кінного заводу № 64», «Лимарівського кінного заводу № 61» та «Стрілецького кінного заводу № 60».

Зокрема договори з ТОВ «Діброва» та фермерським господарством «Криничне» пройшли необхідну процедуру погодження з попереднім керівництвом ДП «Конярство України». Але прийшло нове керівництво, спочатку відсторонило керівників кінних заводів в Луганській області, які співпрацювали саме з ТОВ «Діброва» та фермерським господарством «Криничне», а потім розірвало в односторонньому порідку договори з ними. Одночасно проти фермерів відкривається ряд кримінальних проваджень по статтям «розтрата майна», а врожай опинився під арештом. В рамках кримінальних провадження у підприємств ТОВ «Діброва» та фермерське господарство «Криничне» арештовують техніку.

Як вважають зоозахисники, за неформальною домовленістю між в.о. директором ДП «Конярство України» Євгеном Веретюком, Константаном Згарою та Геннадієм Сидоренконе, фактичний беніфіціар ТОВ «Агрогрупа «Деметра» було подано апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду з вимогою зняти арешт з врожаю. Про що свідчить рішення суду.

Позитивне вирішення питання скоріш за все відбулося через «тіньового куратора» групи нардепів від партії «Слуга народу» Іллі Павлюка, який має дружні стосунки зі Згарою (відо 3). За наявною інформацією, Павлюк вирішував питання з Офісом Генерального прокурора через заступника керівника Офісу Президента України Олега Татарова, який на займаній посаді повинен займатися реформою правоохоронної системи, боротьбою з корупцією та захищати права людини.

Внаслідок рішення по справі № 759/15427/20 від 06.10. 2020 року Київського апеляційного суду арешт був знятий. Це дало змогу ТОВ «Агрогрупа «Деметра» вивезено врожай соняшника з філії «Запоріжський кінний завод №86» відповідно до Додаткової угоди від 21.08.2020 року до Договору поставки №86-С від 09.10.2019 року на 98 100 000,00 грн. з ПДВ. І ціна виявилася майже в два рази дешевше ринкової: 10 900 грн за тону, коли у середньому ціна зараз — 18 300 грн за тону.

Віддавший запізно та так задешево свій врожай «Запорізький кінний завод №86» не зміг зробити заготовку вівса у кількості 300 тон для коней, тай ще залишився з заборгованістю по заробітним платам і сплаті податків. В наслідок чого зараз коні вимушені зимувати без необхідної добової норми вівса, перебувають у незадовільному стані, про що свідчать зроблені не так давно фотографії. Також критично на заводі не вистачає ветеринарних препаратів.

Постає питання, яким чином банківські рахунки хоча б «Запорізського кінний завод №86» не поповнилися на 98 100 000,00 грн від продажу соняшника?

Кошти від продажу продукції по аналогічним договорам з ТОВ «Агрогрупа «Деметра» також обминули банківські рахунки «Лозівського кінного заводу № 124», «Дніпропетровського кінного заводу №65», «Дібрівського кінного заводу №62», «Онуфрійвського кінного заводу № 175», «Олександрійвського кінного заводу №174».

В імовірну корумповану домовленість між Константаном Згарою, Євгеном Веретюком і Геннадієм Сидоринко (ТОВ «Агрогрупа «Деметра») відмовилися вступати ТОВ «Діброва» та фермерське господарство «Креничне». Після відмови на керівників ТОВ «Діброва» та фермерського господарства «Креничне» почався здійснюватися тиск і залякування зі сторони правоохоронних органів. Проти фермерів відкривається ряд кримінальних проваджень по статтям «розтрата майна», їх врожай, прибуток від якого вони мусили розділити з коне заводами, вивезли в невідомому напрямку. В рамках кримінальних провадження у підприємств ТОВ «Діброва» та фермерське господарство «Криничне» арештовують техніку. А конезаводи в Луганській області, як і «Запорізського кінний завод №86» залишаються без кормів на зиму.

Таким чином на прикладі ДП «Конярство України» ми бачимо яскравий приклад, що корупційні схеми продовжують благополучно працювати, незважаючи на те, чи новий директор прийшов на держпідприємство, чи залишився старий. Продовжується утиск та залякування кримінальними справами незговірливих підприємців, а більш згідливі отримують продукт по дешевим цінам. А страждають від всього цього ні в чому неповинні коні.Источник: https://censor.net/ru/b3239362

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.