Що виловили? Річки та моря України вперше дослідили на забруднення мікропластиком

Вміст мікропластику вздовж всієї течії Дунаю залишається більш-менш однаковою, що свідчить про те, що він не накопичується вздовж всієї течії та весь потім не виноситься до моря, а частково рівномірно осідає у самій річці. Науковці дослідили що ж стається із тим пластиком, який Дунай та інші річки таки виносять до Чорного моря. Про це повідомляє пресслужба Державного агентства водних ресурсів, пише agronews.ua.

Мікропластик вважають одним із головних забруднювачів 21 століття. В Україні донедавна він взагалі не вивчався, а його вимірювання не входило до жодної з програм моніторингу довкілля. Проте спільно з країнами ЄС Україна розпочала його дослідження.

Українські річки перевірили на мікропластик

У 2019 році в рамках Спільних Дунайських досліджень-4 вимірювання мікропластику здійснювались вченими 14-ти дунайських країн протягом одного сезону та за єдиною методикою. Це дозволило зробити «скринінг» ситуації вздовж всієї найбільшої річки Європи.

Вперше в Україні в районі Кілії була встановлена пастка для часток мікропластику. Протягом 2 тижнів водники Причорномор’я та нижнього Дунаю забезпечували роботу обладнання і чистоту експерименту.

Після дослідження отриманих результатів встановлено, що кількість мікропластику варіює від 2 г на кг зваженої речовини до 10 г. У Кілії на Дунаї ця цифра становить 2,19 г на кг, в Тисі – 2,42 г, у Будапешті – 5,43 г , в Братиславі – 3,54 г.

Що “виловили”

Цікаво, що при майже однакових значеннях в Україні на Дунаї і Тисі, в Тисі домінує крупніший за розміром мікропластик, у той час як на Дунаї він вже переважно дрібніший . Багато це чи мало? Враховуючи, що в природі його взагалі не має бути, тобто норма – 0,00 г на кг, то, на жаль, чимало.

В усіх пробах майже увесь мікропластик – це переважно поліетилен . Це корелює з даними по складу мікропластику в морях та океанах, де саме поліетилен становить найбільший відсоток .

Протягом 2017-2019 років у рамках проєкту ЄС-ПРООН «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря» були проведені дослідження морського сміття і, зокрема, мікропластику.

Чорне море самоочищується від забруднень?

З’ясувалось, що 83% всього морського сміття становить пластик. А кількість плаваючого сміття у Чорному морі вдвічі більше, ніж у сусідньому Середземному, адже у Чорного моря дуже великий водозбірний басейн, і в нього зносить сміття із двох десятків країн;

Кількість часточок і волокон антропогенного походження в пробах з дна Чорного моря є порівняно невисокою: в три рази менше, ніж в пробах з Арктики, відібраних таким же методом .

Більше того, кількість часточок зменшується з глибиною – це дає надію, що у глибинній безкисневій зоні море самостійно їх «перетравлює».

Механізм цього поки незрозумілий, але є «обґрунтована підозра» стосовно ролі бактерій та архей, які населяють сірководневий шар моря. Наразі українські вчені намагаються перевірити цю теорію.

Источник: From-UA

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.