Полиция расследует смертельное ДТП, совершенное пьяным проректором Национального университета «Запорожская политехника»

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя продовжив до чотирьох місяців строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо  першого проректора Національного університету „Запорізька політехніка» за скоєння ДТП в стані алкогольного сп`яніння з загибеллю людини, повідомляють «Украинские ведомости» з посиланням на ЕДРСР. 

Досудовим розслідуванням встановлено, що 25.03.2020 року, приблизно о 13 годині 50 хвилин, перший проректор Національного університету „Запорізька політехніка», перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, керуючи автомобілем «Nissan Tiida», здійснював рух по ґрунтовій дорозі з боку річки Вільнянки в напрямку дороги, яка веде від села Люцерни до села Богатирівки, поза населеним пунктом, на території Вільнянського району Запорізької області. В  салоні його автомобіля перебував пасажир.

В цей же час, по проїзній частині дороги з покриттям, з боку села Люцерни, (автодорога Харків-Сімферополь) в напрямку села Богатирівки, наближаючись при цьому до перехрестя з другорядною ґрунтовою дорогою, по якій рухався  «Nissan Tiida» першого проректора, зліва по ходу його руху здійснював рух автомобіль «Volkswagen Golf» з  пасажиром в салоні.

Наблизившись до перехрестя, перший проректор зупинив  свій автомобіль перед краєм перехрещуваної проїзної частини, після чого діючи зі злочинною недбалістю, у зв`язку зі зниженням уваги і реакції,  порушенням координації дій, викликаних вживанням алкогольних напоїв, не впевнившись, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, не дав дорогу автомобілю «Volkswagen Golf», який наближався до нього ліворуч по головній дорозі, почав рух та приступив до виконання маневру повороту наліво, виїхав на проїзну частину головної дороги та скоїв зіткнення з «Volkswagen Golf». В результаті дорожньо-транспортної пригоди пасажир автомобіля «Nissan Tiida», загинув на місці ДТП.

Своїми діями водій ОСОБА_1 , порушив вимоги п.п. 2.9 а), 10.1 та 16.11 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1306 від 10.10.2001 зі змінами та доповненнями, відповідно до яких:

— п. 2.9. «Водієві забороняється:

а) керувати транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції»;

— п. 10.1. «Перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху водій повинен переконатися, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху»;

— п. 16.11. «На перехресті нерівнозначних доріг водій транспортного засобу, що рухається по другорядній дорозі, повинен дати дорогу транспортним засобам, які наближаються до даного перехрещення проїзних частин по головній дорозі, незалежно від напрямку їх подальшого руху».

Невідповідність дій водія вимогам п.п. 10.1, 16.11 Правил дорожнього руху, знаходиться в причинному зв`язку з подією ДТП.

27 березня 2020 року першому проректору Національного університету „Запорізька політехніка»  повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України. Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 05.05.2020 року відносно першого проректора застосовано запобіжний захід у вигляді особистої поруки громадян з покладенням обов`язків, передбачених ст. 194 КПК України.

***

Як повідомляє офіційний сайт Національного університету „Запорізька політехніка»  першим проректором університету є доктор економічних наук Прушківський Володимир Геннадійович. «Відмінник освіти України».

ДОВІДКА

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, —

карається штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, —

караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.